Amelanders

News
NIEUW! Boek 'Begraven op Ameland'
January 16, 2021 - 10:27:32 p.m.

In het afgelopen jaar heeft de werkgroep ‘Amelander begraafplaatsen’ samen met Leon Bok van Bureau Funeraire Adviezen onderzoek gedaan naar de Amelander begraafplaatsen. Daarvoor zijn veel foto’s en wetenswaardigheden over alle vijf de Amelander begraafplaatsen verzameld. Dit materiaal is samengebracht in het prachtige boek ‘Begraven op Ameland’, dat dit voorjaar zal verschijnen. 

In dit rijk geïllustreerde boek van ongeveer 80 pagina's, leest u over de vele unieke grafmonumenten die Ameland rijk is. Eeuwenoude grafstenen van zeelieden, bestuurders, bekende Amelanders en bemanningsleden van de reddingboten verhalen over de levens van eilandbewoners van weleer. Ook worden uitgebreid de tradities en rituelen beschreven die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw op Ameland bestonden met betrekking tot begraven. Een mooi voorbeeld daarvan is de burenplicht. 

Verder wordt in dit boek aandacht besteed aan de grafcultuur in Nederland en in het bijzonder die op Ameland. Deze cultuur is in de loop der eeuwen veranderd en zal ongetwijfeld blijven veranderen. De gemeente Ameland heeft het belang van dit funerair erfgoed ingezien en daarom voor de toekomst een visie ontwikkeld op het begraven op Ameland. 

De Amelander grafcultuur is uniek en dat is in dit boek is in kaart gebracht. Amelanders mogen trots zijn op hun funerair erfgoed. 

Tot 1 maart a.s. kunt u vooraf een exemplaar reserveren voor de aantrekkelijke prijs van 10 euro

Mail hiervoor naar info@amelanderhistorie.nl of vul het online intekenformulier in op www.amelanderhistorie.nl 

U kunt ook telefonisch een exemplaar reserveren via tel. nr. 0519-542737.

Steun ons: word donateur van stichting 'De Ouwe Pôlle'
November 8, 2019 - 6:25:06 p.m.

Amelanders.com is een website van het platform Amelander Historie, onderdeel van de cultuurhistorische stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Deze stichting werd in 1957 opgericht met als doel de Amelander cultuurhistorie en het Amelander erfgoed toegankelijk te maken en te behouden. De stichting heeft op Ameland drie musea in eigendom: museum Sorgdrager, het landbouw- en juttersmuseum Swartwoude en het bunkermuseum. Deze musea vallen onder de overkoepelende Stichting Amelander Musea (STAM). Een groot deel van de activiteiten van de stichting wordt georganiseerd uit giften van donateurs. Vanaf 12,50 euro kunnen Amelanders donateur worden en donateurs elders in Nederland vanaf 18,50 euro. Zij ontvangen drie keer per jaar het kleurrijke blad 'De Pôllepraat' boordevol verhalen over de Amelander geschiedenis, nieuws van onze musea en activiteiten. Met uw gift kunnen we de geschiedenis van het eiland vastleggen en publicaties uitgeven, onderzoek stimuleren, lezingen organiseren en onze musea in stand houden. 

<<< WORD DONATEUR VAN STICHTING 'DE OUWE PÔLLE AMELAND' >>>

Ameland Genealogie: Stamboom van Amelanders
June 24, 2018 - 3:48:39 p.m.

Op deze website vindt u de genealogische gegevens van personen die op Ameland geboren zijn. Ook vindt u de gegevens van de eerste generatie elders geboren personen, waarvan vader, moeder of beide ouders op Ameland geboren zijn. De privacy-wetgeving wordt daarbij in acht genomen en dat betekent dat gegevens van levende personen, die na 1920 zijn geboren, niet zichtbaar zijn.

Komen uw voorouders van Ameland? Klik hier om te zoeken of ze in de database voorkomen.
Heeft u aanvullingen, correcties of foto's voor deze database? Neem dan contact op via info(a)amelanderhistorie.nl 

Amelanders.com is een open-source website. Dat houdt in dat bezoekers zich kunnen registreren en vervolgens zelf genealogische gegevens (data, foto’s, feiten, etc.) aan de website kunnen toevoegen.

Deze website is onderdeel van het platform Amelander Historie, dat uit drie websites bestaat:

  1. Hoofdsite Amelander Historie
  2. Beeldbank Ameland
  3. Forum Amelander Historie

Op de hoofdsite vindt u verhalen en informatie over de cultuurhistorie van Ameland. Ook vindt u daar veel gegevens over Amelanders, het gemeentearchief van Ameland en kunt u online documenten bekijken. Ook voor deze website ontvangen we graag uw verhalen en gegevens!

In de beeldbank zijn diverse albums met gegevens voor genealogen en stamboomonderzoekers, zoals foto's van grafstenen op Ameland, bidprentjes van Amelanders, documenten uit archieven en oude krantenartikelen. Ook kunt u ons helpen met het identificeren van personen op foto's. Mocht u foto's voor de beeldbank hebben dan komen we graag met u in contact!

Op het forum van Amelander Historie kunt u berichten plaatsen over Ameland. Heeft u vragen over uw voorouders, familiegeschiedenis of over de inhoud op onze websites dan kunt u een bericht op het forum plaatsen. Ook kunt u andere zaken onder de aandacht brengen, zoals erfgoed op Ameland, tips voor historisch en genealogisch onderzoek, gegevens op internet, enz. Tip: bekijk ons 'Wie (onder)zoekt wie' overzicht met een overzicht van ruim 400 stamboomonderzoekers met Amelander voorouders. 

Tot slot vindt u ons ook op social media. Volg ons via Facebook, Twitter en Instagram. En word lid van onze besloten Facebookgroep 'Vrienden van Amelander Historie.

Amelanders.com: site over Amelanders
July 30, 2015 - 8:43:53 p.m.

Vanaf de negentiende tot halverwege de twintigste eeuw vestigden veel Amelanders zich om sociaal-economische redenen aan de wal, vooral in Amsterdam en Vlaardingen. De binding met het eiland bleef echter sterk. Zo sterk zelfs, dat veel Amelanders later weer naar hun eiland terugkeerden.

Ook de onderlinge band tussen Amelanders aan de vaste wal was en is sterk. Zo woonden de Amelanders in Amsterdam vaak bij elkaar in de buurt, bijv. in Tuindorp-Oostzaan en in de Indische Buurt. Dat de band met het eiland sterk was, blijkt ook uit het feit dat er in de periode 1946-1996 jaarlijks een zgn. Amelander Avond’ in Amsterdam werd georganiseerd. Daar kwamen veel Amelanders op af. Er werd een toneelstuk in het Amelander dialect opgevoerd en er werd bijgepraat. Ook nu nog voelen veel nazaten van Amelanders zich verbonden met het eiland. Dat gevoel zit hen in “de genen”.

Van buitenaf lijkt Ameland een eenheid, maar op lokaal niveau kent de Amelander gemeenschap ook verschillen. Als enig Waddeneiland heeft Ameland al sinds de Middeleeuwen een katholieke gemeenschap. Deze bevond (en bevindt) zich voornamelijk in de dorpen Nes en Buren. Daarnaast was (en is) er een hervormde en ook een doopsgezinde gemeente. Deze geloofsstromingen vinden we met name in de dorpen Hollum en Ballum.

Een huwelijkspartner werd zoveel mogelijk binnen de eigen geloofsstroming gezocht. Dat lukte niet altijd omdat de Amelandse gemeenschap niet heel groot was (tussen 2000-3000 inwoners). Er werden dus ook huwelijken tussen leden van verschillende protestantse stromingen gesloten, waarbij het wel gebeurde dat kinderen werden gedoopt bij de geloofsrichting van het familielid naar wie ze vernoemd waren. Ook huwelijken tussen protestantse en katholieke Amelanders kwamen voor. Daarnaast kwamen er regelmatig mensen van de vaste wal die met Amelanders huwden en vice versa.

Wij willen graag deze Amelander gemeenschap in kaart brengen. De meeste Amelanders zijn via-via  met elkaar verwant, waardoor er van een “Amelander familie” gesproken kan worden. Wij hebben uw hulp nodig bij het up-to-date houden van deze website.

>>>Registreer nu en voeg Amelanders toe!<<<

De voornaamste bronnen voor de gegevens op deze website zijn Tresoar, WieWasWie en AlleFriezen. Ook op de website van Amelander historie staan veel genealogische gegevens. Hoewel de meeste gegevens op inhoud en volledigheid gecontroleerd zijn, kunnen er fouten voorkomen. Wij waarderen het zeer als u die aan ons doorgeeft via info@amelanderhistorie.nl

Wij nodigen alle stamboomonderzoekers met Amelander roots uit om aan het genealogisch netwerk van Ameland deel te nemen. Aan dit netwerk nemen ruim 100 genealogen deel met wie u genealogische gegevens (foto’s, verhalen) kunt uitwisselen. Zo komt u wellicht nog wat meer over die verre Amelandse voorouder te weten!

TIP: schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief! Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Amelanders.com

Statistics — Amelanders

This family tree was last updated on February 26, 2021.

Individuals
Males
19,667
50.7%
Females
19,072
49.1%
Total surnames
Families
Sources
Media objects
Repositories
Total events
58,435
Total users
139
Latest birth year
2021
This information is private and cannot be shown.
Average age at death
56
Males: 54   Females: 58
Average number of children per family
1.68
On this day
RecordDateEvent
Theo Peter de BoerFebruary 27, 200912Death
Thomas François BastetFebruary 27, 200417Death
Frederik de VriesFebruary 27, 200219Death
Janke “Jansje” de BoerFebruary 27, 199526Death
Wilhelmina de JongFebruary 27, 199328Death
Dirk de JongFebruary 27, 197150Death
Cornelis KranenburgFebruary 27, 196952Death
Alida Catharina Torenafter February 27, 196952Death
Johanna BergveltFebruary 27, 196655Death
Catharina Maria van de VeldeFebruary 27, 196061Death
Neeltje de JongFebruary 27, 195962Death
Jacoba Margaretha CobussenFebruary 27, 195764Death
Gerrit Pieter DonFebruary 27, 195665Death
Greta “Gré” DisselFebruary 27, 195566Death
Siebe Sietzes VisserFebruary 27, 195467Death
IJtske “Setske” NobelFebruary 27, 194774Death
Joke J.B. HofkerFebruary 27, 194774Birth
Henri Bernard Joseph EngbersenFebruary 27, 194675Death
Cornelia Anna “Lia” GorterFebruary 27, 194576Birth
Margaretha Maria van der MeulenFebruary 27, 194477Death
Jacob VinkFebruary 27, 194279Death
Gerardus Johannes BoonackerFebruary 27, 194180Death
Johan Willem DoumaFebruary 27, 193982Death
Meindert KramerFebruary 27, 193883Death
Simon van TuinenFebruary 27, 193685Death
Geertruida Theresia “Truus” BrouwerFebruary 27, 193091Birth
Geert Pieters BloemFebruary 27, 193091Death
Elisabeth JanseFebruary 27, 192794Death
Marten Willems van der MeijFebruary 27, 192398Death
Franciscus Jacobus Gerardus “Frank” van LeeuwenFebruary 27, 192398Birth
Willemina “Miena” VoorsFebruary 27, 192398Birth
Lampje BuismanFebruary 27, 1918103Death
Antje Tjepkes de RuijterFebruary 27, 1916105Death
Jannette Petronella de JongFebruary 27, 1914107Birth
Hendrik Mennes PotstraFebruary 27, 1912109Death
Antje BorschFebruary 27, 1910111Birth
Aizo Hendrik van WijlandFebruary 27, 1910111Birth
Geertruida Gezina Anna KieskampFebruary 27, 1909112Birth
Grietje “Greet” FloorFebruary 27, 1909112Birth
Petronella “Nel” WagenaarFebruary 27, 1909112Birth
Pietje de JongFebruary 27, 1904117Birth
Adriana Aleida “Annie” SchuurmanFebruary 27, 1904117Birth
Elisabeth Christina HeisFebruary 27, 1901120Death
Jantje DubblingaFebruary 27, 1900121Birth
Jacoba Susanna “Suus” BaaijFebruary 27, 1900121Birth
Gooitzen BijlsmaFebruary 27, 1899122Birth
Wilhelmus Johannes BoeklageFebruary 27, 1897124Death
Catharina Josephina “Fien” PartounsFebruary 27, 1897124Birth
Martin van den BoschFebruary 27, 1896125Death
Anthonij PieterseFebruary 27, 1893128Death
Willem TiemanFebruary 27, 1889132Birth
Pieternella HarteveldFebruary 27, 1889132Birth
Augusta Wilhelmina BakkerFebruary 27, 1887134Death
Annie KwadjoFebruary 27, 1887134Birth
Jan Ooites StuutFebruary 27, 1887134Death
Maria SwaningFebruary 27, 1886135Death
Levenloos jongetje HannemaFebruary 27, 1886135Birth
Levenloos jongetje HannemaFebruary 27, 1886135Death
Christiaan OpzitterFebruary 27, 1886135Birth
Jacob Jacobus FormerFebruary 27, 1885136Death
Catharina Cornelia van ReenenFebruary 27, 1881140Death
Geertje de VriesFebruary 27, 1875146Birth
Jan ScheltemaFebruary 27, 1874147Birth
Augusta Wilhelmina BakkerFebruary 27, 1874147Birth
Gerrit Lolkes de VriesFebruary 27, 1874147Birth
Derk GerritseFebruary 27, 1870151Birth
Sijtske Tjipkes BrouwerFebruary 27, 1869152Death
Catharina Jacobs SipkesFebruary 27, 1867154Death
Barend NagtegaalFebruary 27, 1866155Birth
Foekje Gerlofs February 27, 1864157Death
Paulus Pieters BrouwerFebruary 27, 1863158Death
Barend Ages KangerFebruary 27, 1858163Birth
Douwe van der LaagFebruary 27, 1855166Birth
Emke Pieters AkkermanFebruary 27, 1855166Death
Wiebe Alberts PostmaFebruary 27, 1855166Birth
Gertje Jacobs “Geertje” HannemaFebruary 27, 1854167Death
Hendrik Teunis VisserFebruary 27, 1853168Birth
Gosse SchouwmanFebruary 27, 1853168Death
Jan de JongFebruary 27, 1851170Birth
Jeijke Dirks RangFebruary 27, 1849172Death
Johan MathisFebruary 27, 1846175Birth
Botte Douwes NeijFebruary 27, 1843178Birth
Anna Maria KokFebruary 27, 1841180Birth
Baukje Gosses GorterFebruary 27, 1841180Birth
Levenloos meisje FormerFebruary 27, 1840181Birth
Levenloos meisje FormerFebruary 27, 1840181Death
Arent LondoFebruary 27, 1839182Birth
Jan David KorteFebruary 27, 1838183Birth
IJsbrand Jobs JobsFebruary 27, 1834187Death
IJttje Tijmens VerwerFebruary 27, 1833188Birth
Beitske Baukes BersmaFebruary 27, 1832189Death
Jacob ReekFebruary 27, 1829192Birth
Helena Siebes “Hiltje” February 27, 1828193Death
Joanna Anna “Jansje” KaatmanFebruary 27, 1828193Death
Maaijke Geerts BakkerFebruary 27, 1827194Death
Jan Jans IJnsenFebruary 27, 1825196Birth
Gerrit Filippus KooijFebruary 27, 1823198Birth
Willemina den HaanFebruary 27, 1823198Birth
Olfert Cornelis February 27, 1819202Death
Jop Pieters VisserFebruary 27, 1817204Birth
Douwe Klazen de JongFebruary 27, 1817204Birth
Lodewijcus Bernardus “Lodewijk” WartenaFebruary 27, 1816205Birth
Trijnke Eesges February 27, 1810211Death
Pietke Rinzes BakkerFebruary 27, 1809212Birth
Henricus Joannes DasbeekFebruary 27, 1808213Birth
Reinera Douwes “Reinske of Rins” February 27, 1804217Death
Hendrik Teunis de JongFebruary 27, 1801220Birth
Neeltje SipkesFebruary 27, 1792229Birth
Gerrit Riewerts February 27, 1764257Death
Meino Freerks before February 27, 1757264Death
Johannes Fabianus Petrus “Johan” Kiewied + Mathilde Johanna Theodora “Till” van ElsbergFebruary 27, 195467Marriage
Gerrit van der Meij + Jeltje de GrootFebruary 27, 195368Marriage
Cornelis Paulus “Cor” van Dorp + Catharina Anna Spierenburgabout February 27, 194180Marriage
Wijnand Wiegert + Johanna Cornelia van DamFebruary 27, 192497Marriage
Gerard Koning + de inlandse vrouw Cornelia February 27, 1919102Marriage
Heinrich Conrad Wilhelm Lohmann + Willempje LeijenFebruary 27, 1918103Marriage
Barend Ages Kanger + Sjoukje de JongFebruary 27, 1888133Marriage
Nanne Lieuwes de Vries + Neeltje Tjeerds VisserFebruary 27, 1878143Marriage
Jan Zwart + Antonetta Maria HuizerFebruary 27, 1864157Marriage
Dreves IJsacks Visser + Meinke Sipkes HilmaFebruary 27, 1850171Marriage
Jan Verwijk + Dirkje GrootFebruary 27, 1850171Marriage
Petrus Willem Gerrit Johannes Outhuijs + Sierdje Sijbrands BruinsmaFebruary 27, 1840181Marriage
Jan Augustus Krop + Magdalena BuijsFebruary 27, 1833188Marriage
Foppe Nannes Pronk + Maren PedersenFebruary 27, 1833188Marriage
Daniel Bernardus Jagers + Pietertje GossesFebruary 27, 1812209Marriage
Wiebe Dirks Huisman + Maike Piers de BoerFebruary 27, 1803218Marriage
Jasper van Leksen + Marta Martens February 27, 1774247Marriage
Paulus Hendriks + Yetske Eintes February 27, 1746275Marriage
Jan Hendrikse + Jad Gellofs February 27, 1713308Marriage
Top 10 surnames
Top 10 given names
Female
NameCountCOUNT
Maria1,3441344
Johanna1,0651065
Antje830830
Catharina820820
Trijntje801801
Anna782782
Jans641641
Elisabeth560560
Grietje549549
Cornelia444444
Male
NameCountCOUNT
Jan2,0042004
Johannes1,1601160
Cornelis1,1531153
Pieter1,0901090
Hendrik1,0051005
Jacob911911
Willem679679
Gerrit581581
Dirk556556
Jans521521
Sign in