Amelanders

News
NIEUW: een extra dikke Pôllepraat over de bevrijding van Ameland in 1945
January 30, 2020 - 2:24:20 p.m.

In Nederland vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Wist u dat de Waddeneilanden veel later zijn Pôllepraat van juni 2020 over de bevrijding van Ameland in 1945bevrijd? Ameland pas op 3 juni 1945. De Pôllepraat van juni 2020 is een themanummer over de bevrijding van Ameland. Waarom duurde de bevrijding zolang? En hoe verliep die op het eiland? En hoe kijken de oudere Amelanders hierop terug? In dit extra dikke nummer worden die vragen beantwoord aan de hand van bijzondere verhalen:

  • Het zeemansleven van Harmen Wijnberg
  • De belevenissen van verzetsstrijder dominee Jansen uit Ballum
  • Een kroniek van de bevrijding (volg de bevrijding van Ameland van dag tot dag)
  • Interviews met Amelanders over de oorlog en de bevrijding
  • Tientallen unieke foto’s van de oorlog en bevrijding op Ameland

En meer artikelen over Ameland, museumnieuws en activiteiten van stichting ‘De Ouwe Pôlle’.

De Pôllepraat is het donateursblad van de cultuurhistorische 'De Ouwe Pôlle'. Deze stichting bestaat sinds 1957 en heeft drie musea op Ameland: Museum Sorgdrager, Museum Swartwoude en het Bunkermuseum. Donateurs ontvangen drie keer per jaar de Pôllepraat met prachtige verhalen over het eiland en de bewoners. De Pôllepraat is voor 5 euro verkrijgbaar bij boekhandel Van den Brink in Nes, De Hoge Stoep in Hollum en bij de musea Sorgdrager en Swartwoude. 

<<< Vanaf 12,50 ontvangt u drie keer per jaar de Pôllepraat en steunt u onze stichting. Meld u nu aan! >>>

Steun ons: word donateur van stichting 'De Ouwe Pôlle'
November 8, 2019 - 6:25:06 p.m.

Amelanders.com is een website van het platform Amelander Historie. Dit platform is onderdeel van de cultuurhistorische stichting 'De Ouwe Pôlle Ameland'. Deze stichting werd in 1957 opgericht met als doel het behoud en toegankelijk maken van de Amelander cultuurhistorie en erfgoed. De stichting heeft drie musea op Ameland in haar eigendom: museum Sorgdrager, landbouw- en juttersmuseum Swartwoude en het bunkermuseum. Deze musea vallen onder de overkoepelende stichting Amelander musea (STAM). Een groot deel van de activiteiten van de stichting wordt georganiseerd met de giften van donateurs. Vanaf 12,50 euro kunnen Amelanders donateur worden en donateurs elders in Nederland vanaf 18,50 euro. Zij ontvangen drie keer per jaar het kleurrijke blad 'De Pôllepraat' boordevol verhalen over de Amelander geschiedenis, nieuws van onze musea en activiteiten. Met uw gift kunnen we de geschiedenis van het eiland vastleggen en publicaties uitgeven, onderzoek stimuleren, lezingen organiseren en onze musea in stand houden. 

<<< WORD DONATEUR VAN STICHTING 'DE OUWE PÔLLE AMELAND' >>>

Ameland Genealogie: Stamboom van Amelanders
June 24, 2018 - 3:48:39 p.m.

Komen uw voorouders van Ameland? Dan komen we graag met u in contact via info(a)amelanderhistorie.nl Controleer of uw voorouders in onze database staan. Klik hier om te zoeken in de database. Wij ontvangen graag aanvullingen, correcties en foto's voor deze database. Deze website is onderdeel van platform Amelander Historie. Dit platform bestaat uit drie websites:

  1. Hoofdsite Amelander Historie
  2. Beeldbank Ameland
  3. Forum Amelander Historie

Op de hoofdsite vindt u verhalen en informatie over de cultuurhistorie van Ameland. Ook vindt u daar veel gegevens over Amelanders, het gemeentearchief van Ameland en kunt u online documenten bekijken. Ook voor deze website ontvangen we graag uw verhalen en gegevens!

In de beeldbank zijn diverse albums met gegevens voor genealogen en stamboomonderzoekers, zoals foto's van grafstenen op Ameland, bidprentjes van Amelanders, documenten uit archieven en oude krantenartikelen. Ook kunt u ons helpen met het identificeren van personen op foto's. Mocht u foto's voor de beeldbank hebben dan komen we graag met u in contact!

Op het forum van Amelander Historie kunt u berichten plaatsen over Ameland. Heeft u vragen over uw voorouders, familiegeschiedenis of over de inhoud op onze websites dan kunt u een bericht op het forum plaatsen. Ook kunt u andere zaken onder de aandacht brengen, zoals erfgoed op Ameland, tips voor historisch en genealogisch onderzoek, gegevens op internet, enz. Tip: bekijk ons 'Wie (onder)zoekt wie' overzicht met een overzicht van ruim 400 stamboomonderzoekers met Amelander voorouders. 

Tot slot vindt u ons ook op social media. Volg ons via Facebook, Twitter en Instagram. En word lid van onze besloten Facebookgroep 'Vrienden van Amelander Historie.

Amelanders.com: site over Amelanders
July 30, 2015 - 8:43:53 p.m.

Op deze website vindt u de genealogische gegevens van personen die op Ameland geboren zijn. De privacy-wetgeving wordt daarbij in acht genomen en dat betekent dat personen, die na 1920 zijn geboren, worden toegevoegd als ze inmiddels zijn overleden. Tevens vindt u de gegevens van de eerste generatie elders geboren personen met op Ameland geboren ouders of met een op Ameland geboren vader of moeder. Amelanders.com is een open-source website. Dat betekent dat bezoekers zich kunnen registreren en daarna zelf genealogische gegevens (data, foto’s, feiten, etc.) aan de website kunnen toevoegen.

Vanaf de negentiende tot halverwege de twintigste eeuw vestigden veel Amelanders zich om sociaal-economische redenen aan de wal, vooral in Amsterdam en Vlaardingen. De binding met het eiland bleef echter sterk. Zo sterk zelfs, dat veel Amelanders later weer naar hun eiland terugkeerden.

Ook de onderlinge band tussen Amelanders aan de vaste wal was en is sterk. Zo woonden de Amelanders in Amsterdam vaak bij elkaar in de buurt, bijv. in Tuindorp-Oostzaan en in de Indische Buurt. Dat de band met het eiland sterk was, blijkt ook uit het feit dat er in de periode 1946-1996 jaarlijks een zgn. Amelander Avond’ in Amsterdam werd georganiseerd. Daar kwamen veel Amelanders op af. Er werd een toneelstuk in het Amelander dialect opgevoerd en er werd bijgepraat. Ook nu nog voelen veel nazaten van Amelanders zich verbonden met het eiland. Dat gevoel zit hen in “de genen”.

Van buitenaf lijkt Ameland een eenheid, maar op lokaal niveau kent de Amelander gemeenschap ook verschillen. Als enig Waddeneiland heeft Ameland al sinds de Middeleeuwen een katholieke gemeenschap. Deze bevond (en bevindt) zich voornamelijk in de dorpen Nes en Buren. Daarnaast was (en is) er een hervormde en ook een doopsgezinde gemeente. Deze geloofsstromingen vinden we met name in de dorpen Hollum en Ballum.

Een huwelijkspartner werd zoveel mogelijk binnen de eigen geloofsstroming gezocht. Dat lukte niet altijd omdat de Amelandse gemeenschap niet heel groot was (tussen 2000-3000 inwoners). Er werden dus ook huwelijken tussen leden van verschillende protestantse stromingen gesloten, waarbij het wel gebeurde dat kinderen werden gedoopt bij de geloofsrichting van het familielid naar wie ze vernoemd waren. Ook huwelijken tussen protestantse en katholieke Amelanders kwamen voor. Daarnaast kwamen er regelmatig mensen van de vaste wal die met Amelanders huwden en vice versa.

Wij willen graag deze Amelander gemeenschap in kaart brengen. De meeste Amelanders zijn via-via  met elkaar verwant, waardoor er van een “Amelander familie” gesproken kan worden. Wij hebben uw hulp nodig bij het up-to-date houden van deze website.

>>>Registreer nu en voeg Amelanders toe!<<<

De voornaamste bronnen voor de gegevens op deze website zijn Tresoar, WieWasWie en AlleFriezen. Ook op de website van Amelander historie staan veel genealogische gegevens. Hoewel de meeste gegevens op inhoud en volledigheid gecontroleerd zijn, kunnen er fouten voorkomen. Wij waarderen het zeer als u die aan ons doorgeeft via info@amelanderhistorie.nl

Wij nodigen alle stamboomonderzoekers met Amelander roots uit om aan het genealogisch netwerk van Ameland deel te nemen. Aan dit netwerk nemen ruim 100 genealogen deel met wie u genealogische gegevens (foto’s, verhalen) kunt uitwisselen. Zo komt u wellicht nog wat meer over die verre Amelandse voorouder te weten!

TIP: schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief! Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Amelanders.com

Statistics — Amelanders

This family tree was last updated on August 8, 2020.

Individuals
Males
16,653
50.7%
Females
16,118
49.1%
Total surnames
Families
Sources
Media objects
Repositories
Total events
53,926
Total users
122
Latest birth year
2012
This information is private and cannot be shown.
Average age at death
56
Males: 54   Females: 58
Average number of children per family
1.63
On this day
RecordDateEvent
Cornelis ScheltemaAugust 8, 20137Death
Geertruida ScheltemaAugust 8, 200713Death
Geesje FernhoutAugust 8, 200020Death
Anne HofkerAugust 8, 199921Death
Izak Nunes VasAugust 8, 199723Death
Hendrika Maria Jacoba “Riek” SchatAugust 8, 199228Death
Antje VosAugust 8, 199228Death
Jan Romke DonkerAugust 8, 198832Death
Petrus Antonius de JongAugust 8, 197743Death
Jan Leendert PitloAugust 8, 197743Death
Jacoba FellingaAugust 8, 197644Death
Geert Jan SpleetAugust 8, 197545Death
Maria HoedemakerAugust 8, 197545Death
Daniel SchuivelingAugust 8, 197446Death
Jacob SchouteAugust 8, 197050Death
Jan SwartAugust 8, 196654Death
Antje van de Flierafter August 8, 196060Death
Klaas BakkerAugust 8, 196060Death
Janke Jans de JongAugust 8, 195367Death
Jelske Jans MostermanAugust 8, 194971Death
Eeuwe VisserAugust 8, 194179Death
Bernardus “Bernard” BrouwerAugust 8, 194179Birth
Pieter FaberAugust 8, 193981Death
Gerrit Herman RangAugust 8, 193684Birth
Bote BakkerAugust 8, 193684Death
Getje Jobs VisserAugust 8, 193288Death
Jacob Folkert “Jaap” RangAugust 8, 193189Birth
Jan Jans de JongAugust 8, 193090Death
Cornelia TakesAugust 8, 192694Death
Martha MetzAugust 8, 192199Birth
Catharina Helena van der MeijAugust 8, 1918102Birth
Hendrikus Jan BakkerAugust 8, 1913107Birth
Froukje Klasen SchaafsmaAugust 8, 1911109Death
Anna VisserAugust 8, 1911109Birth
Jacobus Marie DogterumAugust 8, 1910110Death
Trijntje Petronella de BeijAugust 8, 1906114Death
Aukje de WindAugust 8, 1906114Birth
Johannes JacobsAugust 8, 1905115Death
Arendina ColmerAugust 8, 1905115Birth
Anna BakkerAugust 8, 1904116Death
Theunis “Theun” HarlaarAugust 8, 1904116Birth
Dirkje Johanna SchmidtAugust 8, 1903117Birth
Levenloos jongetje BoumaAugust 8, 1903117Birth
Levenloos jongetje BoumaAugust 8, 1903117Death
Naatje de BoerAugust 8, 1899121Birth
Emma Jacoba BrouwerAugust 8, 1897123Death
Izaak de BoerAugust 8, 1897123Birth
Dirk de BoerAugust 8, 1897123Birth
Magdalena BuisAugust 8, 1897123Birth
Hebeltje Douwes de VriesAugust 8, 1896124Death
Gerrit OortAugust 8, 1895125Birth
Jacob BarendsAugust 8, 1895125Birth
Carl Hendrik BakkerAugust 8, 1895125Death
Hiltje Ruurds PoletAugust 8, 1894126Death
Evert Hendrik StoekenbroekAugust 8, 1887133Death
Cornelis van RijnAugust 8, 1885135Death
Antke VisserAugust 8, 1881139Birth
Elisabeth VisserAugust 8, 1881139Birth
Tjeerd MetzAugust 8, 1880140Birth
Martje OudAugust 8, 1878142Birth
Jacoba Catharina GlazenerAugust 8, 1878142Birth
Gelske de BoerAugust 8, 1876144Birth
Gooi VisserAugust 8, 1872148Birth
Sjouke de VriesAugust 8, 1865155Birth
Eeuwe de LeeuwAugust 8, 1865155Birth
Martje Douwes AppelmanAugust 8, 1864156Birth
Pieter SchramAugust 8, 1863157Birth
Johanna Jacoba StuutAugust 8, 1858162Birth
Trijntje Pieters BrouwerAugust 8, 1858162Death
Pietke Ritskes ZebaAugust 8, 1855165Death
Jacob Willems NobelAugust 8, 1852168Death
Ferdinandus VisserAugust 8, 1852168Birth
Jacoba TojlAugust 8, 1852168Birth
Hendrik Johannes CupedoAugust 8, 1851169Birth
Anje Alberts KleiAugust 8, 1849171Death
Hendrik Meindert CupedoAugust 8, 1846174Birth
Trijntje BoteszAugust 8, 1846174Birth
Hendrik FlorieAugust 8, 1845175Death
Levenloos meisje LapAugust 8, 1844176Birth
Levenloos meisje LapAugust 8, 1844176Death
Maria ReinekeAugust 8, 1844176Birth
Antonius Wijbrants “Teunes” de BoerAugust 8, 1839181Death
Remt Remts MellemaAugust 8, 1838182Death
Ruurd Everts RiepstraAugust 8, 1834186Birth
Willem Pieters de ReeAugust 8, 1833187Death
Klaas Jaspers August 8, 1829191Death
Leopold Johann “Jan” ArnesenAugust 8, 1828192Death
Eelkje Jans BrouwerAugust 8, 1825195Birth
Hieke Bottes NeijAugust 8, 1822198Birth
Jan BakkerAugust 8, 1821199Birth
Gerrit LokhoffAugust 8, 1820200Birth
Catharina Klases BekkersAugust 8, 1819201Birth
Leendert HoflandAugust 8, 1818202Birth
Hendrik BrusselAugust 8, 1814206Birth
Jan Jurgen PietersAugust 8, 1806214Birth
Klaaske Fopkes NelAugust 8, 1798222Birth
Pieter Arjens NobelAugust 8, 1793227Birth
Folkert Jans before August 8, 1793227Death
Folkert Jansen VisserAugust 8, 1793227Birth
Pijtter Jacobs KolmerAugust 8, 1787233Birth
Fijke Tjeerds RinsesAugust 8, 1774246Birth
Douwe Drieuwes van der Laag + Maatje SchrierAugust 8, 194080Marriage
Gerardus Lap + Huberta Everdina “Dinja” de WolffAugust 8, 193585Marriage
Jacob van den Brink + Dieuwtje de VriesAugust 8, 193486Marriage
Simon van der Meij + Dina Petronella van TuinenAugust 8, 192991Marriage
Sijbrand Johannes Bakker + Sophia Geertruida CaspariAugust 8, 192892Marriage
Pieter Dirk Stuurop + Trijntje SollieAugust 8, 1918102Marriage
Jacob de Jong + Catharina MetzAugust 8, 1918102Marriage
Christiaan Jacobus Jan Michael Arie de Groot + Martje AppelmanAugust 8, 1916104Marriage
Dirk Kuiken + Antje van der ZeeAugust 8, 1907113Marriage
Andries Cornelis Lap + Hebeltje RuijghAugust 8, 1907113Marriage
Romke Kooistra + Leentje PosthumusAugust 8, 1903117Marriage
Gerhard Hendrik Terné van der Heul + Dirkje Maria KoningAugust 8, 1889131Marriage
Johannes Wilhelmus Beekens + Gertje BleekerAugust 8, 1888132Marriage
Pieter Roorda + Aleida HaagsmaAugust 8, 1884136Marriage
Pieter Jans Stender + Jannigje van der ZichtAugust 8, 1867153Marriage
Jan Bootes + Maria ReinekeAugust 8, 1867153Marriage
Lodewijk Bouman + Catharina TiggersAugust 8, 1861159Marriage
Klaas Bakker + Margaretha EenhuizenAugust 8, 1861159Marriage
Hendrik Jacobus van Zuijlen + Margretha Wilhelmina SteinesAugust 8, 1832188Marriage
Johannes Pieters de Ree + Maria Fokkes van der BosAugust 8, 1829191Marriage
Cornelius Jacobs Molenaar + Reinera Douwes “Reinske of Rins” August 8, 1778242Marriage
Hidde Pieters Smid + IJetske Jans WielingaAugust 8, 1776244Marriage
Fabianus Andries “Foppe” + Sijes Gellofs August 8, 1764256Marriage
Kersje Pieters + Seike Reijners August 8, 1732288Marriage
Top 10 surnames
Top 10 given names
Female
NameCountCOUNT
Maria1,1641164
Johanna962962
Antje792792
Trijntje754754
Catharina712712
Anna701701
Jans605605
Elisabeth517517
Grietje516516
Cornelia424424
Male
NameCountCOUNT
Jan1,7641764
Cornelis1,0881088
Johannes1,0471047
Pieter989989
Hendrik939939
Jacob840840
Willem601601
Gerrit533533
Jans502502
Dirk484484
Sign in